Bedrijfsnamen
In mijn adviespraktijk kom ik het regelmatig tegen: een startende ondernemer die een bedrijfsnaam heeft gekozen die lekker bekt, leuk klinkt en ‘blijft hangen’, maar uit marketing-oogpunt niet sterk is.
Vrolijke voetjes
Een pedicure die haar praktijk ‘Elze’s vrolijke voetjes’ noemt, klinkt heel leuk. De bedrijfsnaam heeft bovendien een goede persoonlijke ‘touch’. Alleen … huisartsen en podotherapeuten – de belangrijkste doorverwijzers voor pedicures – hebben bij deze naam niet het idee met een serieuze partner in de voetzorg van doen te hebben. Als Elze haar bedrijf “Medisch pedicure praktijk Elze Jansen” noemt, is zij een veel aantrekkelijkere partij om mee samen te werken. Het is bovendien duidelijk waar het bedrijf voor staat. En je weet direct waarmee ze zich onderscheidt, namelijk dat zij medisch pedicure is. En dat zijn niet alle pedicures.
Bij ‘vrolijke voetjes’ krijg je een positief gevoel. En dat is belangrijk, een klant doet liever zaken met een bedrijf waarbij hij een goed gevoel heeft. Wat te denken van een bierkoerier met de naam ‘Be-drunk’. De naam bekt lekker en blijft goed hangen. Dat is positief. Alleen … er zijn maar weinig mensen die een positieve associatie hebben bij drunk, dronken. De bedrijfsnaam zal bij een klein deel van de doelgroep wel aanspreken. Denk aan jongemannen die al in een vrolijke bui zijn, al een paar biertjes achterover hebben geslagen en nog wat bier willen bestellen. Maar om met die naam – de noodzakelijke – marketingacties op social media te doen is de naam niet geschikt. “Ronald likes (to) ‘Be-drunk’”, ziet je hele netwerk, inclusief collega’s en familie. Stoere jongen die het bedrijf dan liket. Een naam als “Bierkoerier Arnhem” is dan wel niet zo mooi; de doelgroep weet wel wat het bedrijf doet en waar zij bezorgt.
Fantasienamen
Regelmatig kom ik fantasienamen tegen. Die namen klinken vaak leuk. En de ondernemer kan er een – vaak diepzinnige – gedachte bij vertellen waarom juist die naam is gekozen. Alleen … degenen die deze gedachte niet kent – en dat zijn de meeste – begrijpen niets van de naam. De naam zegt niets over het bedrijf. En dat is een gemiste kans. Dit komt niet alleen voor bij startende ondernemers, ook bij grote bedrijven zoals Vitens, Liander en Enexis. Misschien hebben vooral nutsbedrijven, waar je toch niet om heen kunt, zo’n naam. Ik zit zelf bijvoorbeeld vast aan Vitens als ik water uit de kraan wil en aan Enexis als ik mijn lampen wil laten branden.
Kapsalon
En wat te denken van een kapsalon met een mooie Italiaanse naam? Die alleen Italiaansprekenden begrijpen. De argeloze consument heeft niet direct door dat het een kapperszaak is. Vervolgens veronderstelt de consument een dure kapsalon: Italiaans is modieus, goede smaak, dus duur. Wat hier niet het geval is. “Yvonne’s Haarmode” of “Artistic Hair” klinkt dan misschien minder mooi, maar als consument heb je wel gelijk een beeld bij het bedrijf.
5 tips voor een goede bedrijfsnaam voor startende ondernemers
Kies een naam die de bedrijfsactiviteiten goed weergeeft en past bij het prijsniveau.
- Kies een naam die de bedrijfsactiviteiten goed weergeeft en past bij het prijsniveau.
- Check of de naam het juiste beeld bij je doelgroep en doorverwijzers oproept.
- Check of de naam goed valt bij je doelgroep en of zij er mee geassocieerd wil worden.
- Verleent de ondernemer zelf persoonlijk diensten, verwerk dan je eigen naam in de bedrijfsnaam. Deed Albert Heijn ook.
- Check of de handelsnaam nog niet vergeven is en de domeinnaam nog vrij is.
De genoemde bedrijfsnamen in de casussen zijn gefingeerd, maar wel gebaseerd op de praktijk; eventuele gelijkenissen of overeenkomsten met de werkelijkheid berusten niet op toeval.
Jan Brink